Maskinanalyse – den effektive vej til en bedre økonomi

3 apr, 2023

Få et samlet overblik over din maskinpark og få markant forbedret rentabilitet. 

Få et samlet overblik over din maskinpark og få markant forbedret rentabilitet. 

Overblik giver overskud

Hvis du vil have det bedste grundlag for at tjene flere penge på dit landbrug, så er en grundig maskinanalyse et oplagt sted at starte. Maskinerne kan være en likviditetsmæssig udfordring og fylder typisk ca. 50% af de samlede udgifter i et landbrug.

Det er derfor vigtigt at kende mulighederne i forhold til behovet. Både i forhold til markmaskiner, men også maskiner til fodersystem og maskiner til produktion. 

Grundig maskinanalyse 

En grundig maskinanalyse til landbrugsmaskiner kan blandt andet vise hvilke maskiner, det er rentabelt at have og om evt. nye maskiner kan rationalisere nogle opgaver. Du kan få svar på om mandskab og maskiner udnyttes optimalt over et helt år og hvad det for eksempel vil koste at dyrke flere hektar med samme maskinpark. 

Samtidig får du et overblik over maskiner, der kører med for høje omkostninger til drift og vedligehold, samt hvor lang tid det vil tage at skabe rentabilitet ved køb af en den næste maskininvestering. 

Flerårig strategi

Når værdi, behov og omkostninger til din nuværende maskinpark er grundigt analyseret, har du et godt beslutningsgrundlag for den videre strategi på sammensætningen af maskiner og ansatte – i mange år fremover. 

Brug maskinanalysen rigtigt

Det eneste, du ikke må gøre, er at arkivere din maskinanalyse i en skuffe eller en mappe på computeren og så glemme alt om den. For at give værdi og mening, så skal analysen bruges og dermed give værdi og øget indtjening. 

“Plejer” er død – landbruget lever

Den farligste fælde at falde i som landmand er at gøre, som man plejer. Markedet for landbrugsmaskiner er i rivende udvikling, og der findes måske nye, effektive maskiner, der kan gøre driften mere rentabel over tid.

Maskinanalysen viser også hvornår det kan betale sig at eje, leje, lease eller købe. Vælger man leasing, så er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i de mange muligheder – også her kan analysen og den efterfølgende strategiplan være en vigtig guideline. 

Parametre i maskinanalysen 

Når du skal lave en dækkende maskinanalyse, bliver der for eksempel sat fokus på: 

  • Maskinernes køretid 
  • Maskinernes levetid 
  • Renteudgifter 
  • Vedligehold og reparation 
  • Udsæd 
  • Gødning 
  • Jordleje 
  • Pris og afkast på enkelt afgrøde 

Maskinanalyse kort

Maskinanalyse og analyse af produktionsøkonomien kortlægger, hvor landmanden tjener penge og taber penge. Resultaterne viser om udbytterne, der er for lave, eller omkostningerne er for høje.